22
Eki
06

Üstün zekalıların bedensel farklılıkları.

Forum Tartışması:
sjoy:bilimadamlarının çoğunun gerçekten uzun bir yaşam sürdüğünü bilimle uğraşanlar bilir. Üstün zekalıların normal zekalılardan farklı olarak sahip oldukları bir iki özellik var. bunlardan biri de biyolojicimizin söylediği gibi protein yapı farklılığı. Uzun yaşamalarını kendilerini korumalarına, kötü durumlardan kolayca sıyrılma özelliklerine bağlasak da burada biyolojik bir neden daha var. Bu konuda bilgisi olup da benimle paylaşmak isteyen var mı? bu protein farklılığını merak ediyorum, vücutlarında protein mi biriktiriyorlarmış acaba?

Sinan Sağıroğlu:Diğer insanlarla genetik olarak yaklaşık %99 benzer olduğumuzu hesaba katacak olursak (Bkz. Human Genome Project proteinlerimizin de ne kadar benzer olduğu aşikar. Zeki insanların neden zeki oldukları sorusu Einstein hakkında yapılan popüler çalışmaların bir sonucu herhalde. Olayın tam olarak proteinlerle değilde sinir sisteminin yapılanmasıyla ilgili bir durum olduğunu düşünüyorum. Bu bonuda özellikle glia denilen ve nöronlara yardımcı olan destek hücreleri üzerinde duruluyor.

Senin soruna dönecek olursak; bu konuda da çalışmalar yapılmıyor değil (Bkz. Smart People Live Longer; bilimadamları zeki insanların daha uzun ömürlü olduklarını gösteren araştırmalar yapmış fakat olayın neden kaynaklandığını henüz çözememişler. Eğer, konunun neden-sonuç ilişkisine dayanan başka yeni araştırmalar varsa lütfen beni haberdar edin. Benim bildiklerim bu kadar lütfen siz de paylaşın bildiklerinizi.

Şunu da belirteyim -yukarıdaki site yanlızca bilgilendirme amaçlı bir örnek olarak verildi. Bilimadami.net yöneticileri bahsi geçen “Smart People Live Longer” başlıklı haberdeki araştırmanın doğruluğu ve bilimselliği ile ilgili şüphe etmekte haklıdırlar. Eğer varsa daha güvenilir site örneklerini yazarsanız sevinirim.

Sevgiyle ve bilimle kalın.

aranea: yukardaki haberde de dedigi gibi bunu sadece iq’ya baglamak imkansiz. muhtemelen iq’nun yuksek olmasinin getirdigi imkanlar sayesinde daha uzun yasiyorlardir.

Bilimle ugrasan insanlarin uzun yasamasi bence daha saglikli yasamalarindan. her ne kadar stres gibi vucudu yoran etmenlerle daha cok ugrasiyor olsalar da genel anlamda zeki insanlar sagliklarina daha cok dikkat ediyorlar. Mesela benim cevremdeki bilimadamlari daha cok spor yapiyor, yemekler konsuunda her ne kadar kimisi (benim gibi) duzensiz de olsa daha bilincli oluyor. Ayni sekilde hastaliklar hakkinda daha cok bilgileri oldugundan ve daha iyi bir saglik hizmetine ulasma imkanlari oldugundan daha iyi tedavi de goruyorlardir. benim gorusum bu yonde.

Bir de hangi proteinden bahseetiginizi merak ettim? Bir isim var mi elinizde?

sjoy:protein hakkında çok fikrim yok. eğitim dersinde üstün zekalılardan bahsederken uzun yaşamalarının bir de biyolojik tarafının olduğunu biyoloji öğretmenimizden öğrenmiş eğitimcimiz. bahsettiğine göre yapılarında protein biriktirebiliyorlarmış bu da onları koruyormuş. ben de bu protein olayını merak ettim zaten. cevabı biraz zor galiba. biraz daha araştırayım. gelişmelerden haberdar ederim sizleri tabi olursa

ne o neo:yorumdur:
çevremde zeki veya normalin üstünde sayılabilecek insanlar var. hepsinin ortak özelliği hemen herşeye anında cevap verebiliyor olmaları-espri yada bilimsel- ve okudukjları gördükleri işittiklerini daha zor unutmaları-tabi olay bu kadar basit değil ancak basite indirgediğimizde böyle bir manzara çıkıyor ortaya-.burdan hafızanın ne olduğunu bulmaya çalışırsak; hafiza yani öğrenilenlerin saklanması proteinlerle olur demişti zamanında bir hücre biyologu hocamız. görülen işitilen her şey kısacası bilgi dersek beyinde bir protein olarak saklanır demişt. bu durumda proteinler işin içine girer ve beyinde neden daha fazla enerji ihtiyacının olduğunu açılar sonucuna varmıştık bizde. ancak fazla enerji beynin çalışma sisteminin elektrik akımıyla yapıtığını ve sürekli çalışması gereken iyon kanallarının bulunması gerektiğini düşünürsek enerji buraya da lazım olur -bu kendi kendime düşünme idi-
uzun hayatın üstün zekayla bir ilgisi olup olmadığını deneysel yollarla ispatlamadan bir şöylemek biraz zor olacaktır. herbiri sanırım birer fikir yürütme olur.
ancak üstün zeka ile ilgili bir genin aktif olması durumunda yaşam yılını arttıracak özelliklerin -artık maddelerin uzaklaştırılması, hücre içi az madde biriktirilmesi, daha fazla direnç gibi-gen bölgelerinin üzerinde ki engel maddeleri uzaklaştırabilir -hatırlanması gerekenler;bağlı genler ve feed back mekanızması-
buda dönüp dolaşıp doğal seleksiyona gelir.
burdas durmak istiyorum çünkü her durumu doğal seleksiyona bağlamaya başladım yoksa yanlış mı yorumluyorum?
ancak şunu düşününce; zeka problemi olanlar kısır olur veya bir şekilde genlerini aktaramazlar. bu aktarım için gerekli olan evlilik veya cinsel ilişkiye girip bebek meydana getirme gibi yolları sağlayacak yeterliliğe sahip olmazlar veya karşı cinsin kendini seçmesi için yeterli üstünlükte olduğunu ispatlayamayacaktır.
unutmayın sadece yorum yoksa googuleu arar yazabilirdik belki birşeyler.

Kaynak: Bilimadami.net biyoloji forumları


0 Yanıt to “Üstün zekalıların bedensel farklılıkları.”



  1. Yorum Yapın

Yorum bırakın


RSS Bilimadami.NET

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Sayfalar

Ekim 2006
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Blog İstatistikleri

  • 104.049 hits

Top Clicks

  • Hiçbiri

Göze Batanlar